Kako očistiti predmemoriju i kolačiće preglednika

Zadane postavke internetskog preglednika funkcioniraju na takav način da prilikom posjete određenoj web stranici pohranjuju privremene podatke o tom mjestu, kao kolačiće, odnosno predmemoriju.
Ove se informacije koriste za brže učitavanje stranice pri budućim posjetima i za pamćenje vaših postavki radi lakšeg pregledavanja.

Međutim, ponekad je korisno očistiti predmemoriju i kolačiće preglednika.
Na primjer, mogu stvoriti probleme na određenim web lokacijama.
Osim toga, brisanje samo predmemorije i kolačića, umjesto brisanja svih zapisa povijesti, omogućuje vam da osvježite svoj preglednik dok pratite stranice koje posjećujete.
Za nastavak odaberite svoj preglednik s donje liste i slijedite upute.

Google Chrome

  1. Otvorite Google Chrome.
  2. Kliknite ikonu Postavke u gornjem desnom kutu prozora preglednika.
  3. Na padajućem izborniku koji se pojavi odaberite Postavke.
  4. Kliknite na Privatnost i sigurnost na lijevoj strani ekrana.
  5. U odjeljku Privatnost i sigurnost kliknite izbornik Obriši podatke o pregledavanju.
  6. U prozoru koji se otvori, kliknite na Napredno karticu.
  7. Odaberite Vremenski raspon za koji želite izbrisati podatke.
    Zatim označite okvir pored Kolačići i drugi podaci web lokacije.
    Na kraju, pritisnite dugme Obriši podatke.

Mozilla Firefox

  1. Otvorite preglednik Mozilla Firefox.
  2. Kliknite ikonu izbornika Firefox u gornjem desnom kutu prozora preglednika.
  3. Na padajućem izborniku koji se pojavi odaberite Opcije.
  4. U prozoru koji se pojavi kliknite opciju Privatnost i sigurnost u lijevom navigacijskom oknu.
  5. U odjeljku Kolačići i podaci web lokacije kliknite gumb Obriši podatke.
  6. U odgovoru koji se pojavi provjerite jesu li odabrana oba polja i kliknite gumb Obriši.
  7. U sljedećem odgovoru kliknite Obriši odmah.

Microsoft Edge

  1. Otvorite Microsoft Edge.
  2. Kliknite  ikonu Postavke i više u izborniku Microsoft Edge, u gornjem desnom kutu prozora preglednika.
  3. Na padajućem izborniku koji se prikazuje pri dnu odaberite Postavke.
  4. U odjeljku Postavke s lijeve strane kliknite Privatnost, pretraživanje i usluge .
  5. U odjeljku Brisanje podataka o pregledavanju / Privatnost, pretraživanje i usluge pri vrhu prozora Privatnost, pretraživanje i usluge kliknite gumb Odaberite šta želite izbrisati.
  6. U upitu koji se pojavi postavite Vremenski raspon na Cijelo vrijeme.
    Zatim označite okvire pored Kolačići i drugi podaci web lokacije i Predmemorirane slike i datoteke i kliknite dugme Obriši odmah.

Safari

  1. Otvorite preglednik Safari.
  2. Odaberite Safari brojčanik na traci s izbornicima u gornjem lijevom kutu ekrana.
  3. Na padajućem izborniku koji se pojavi odaberite Postavke.
  4. Kliknite karticu Privatnost, a zatim dugme Upravljaj podacima web lokacije.
  5. U prozoru koji se pojavi kliknite gumb Ukloni sve.
  6. Potvrdite svoj odabir u odgovoru klikom na dugme Ukloni odmah.
  7. Na kraju, kliknite dugme Gotovo u prethodnom prozoru.

Opera

  1. Otvorite Opera.
  2. Pritisnite dugme menija u gornjem lijevom uglu ekrana.
  3. Na padajućem izborniku koji se prikazuje pri dnu odaberite Postavke.
  4. U prozoru Postavke kliknite gumb Napredno i odaberite Privatnost i sigurnost .
  5. U odjeljku Privatnost i sigurnost kliknite izbornik Obriši podatke o pregledavanju.
  6. U prozoru koji se otvori, kliknite na Napredno karticu.
  7. Odaberite Vremenski raspon za koji želite izbrisati podatke.
    Zatim označite okvir pored Kolačići i drugi podaci web lokacije.
    Na kraju, pritisnite dugme Obriši podatke.